2014. február 3., hétfő

Ízorgazmus #cookieporn

Pontosan ezen a címen posztoltam Instagramra ezt a képet:


Az egész ott kezdődött, hogy Apu tetemes mennyiségű narancsot hozott a boltból, amire esély sem volt, hogy megesszük mielőtt megromlik. Ekkor jutott eszembe egy narancslekvár recept, amit a Chili&Vanilia blogon olvastam. Mivel a családom étkezés terén elég konzervatív, nem mertem a keserű narancslekvárral kísérletezni. Helyette a dzsemfix hátoldalán lévő leírás és a Metropol.hu egyik cikke alapján készítettem el a lekváromat.

Hozzávalók:
  • 1 kg narancs (héj nélkül lemérve)
  • 1/2 kg cukor
  • 2 dl víz
  • 1 rúd fahéj, szegfűbors, csillagánizs
  • 1/2 citrom leve
  • én 2 narancs héját is beleraktam, vékony csíkokra vágva
Elkészítés: A narancsokat megpucolom, amennyire lehet a fehér részeket is leszedegetem róla, majd felkockázom. A cukrot egy lábasban felolvasztom (közben megkaramellizálódik), majd ráöntöm a vizet (ekkor megszilárdul) és addig kevergetem és melegítem, amíg újra felolvad. Közben beleteszem a citrom levét, a fahéjat és a szegfűszeget (ánizsom nem volt itthon). Amikor újra felolvadt az összes cukor, beleteszem a megtisztított, feldarabolt narancsot, illetve a felcsíkozott héjat. És két evőkanál dzsemfixet. Ezt az egészet pedig addig főzöm, amíg a narancs teljesen pépes nem lesz. Mielőtt üvegekbe töltöm kiszedem a fahéjrudat (a szegfűszeget benne hagytam, szerintem tökéletesen elég kiszedegetni akkor, amikor épp rákenem a kenyérre, nem zavaró). 

Tényleg nem nagy ördöngösség. Alig bírtam kivárni, hogy kihűljön a dunsztban és megkóstolhassam. Isteni lett!

Majd anyuval eszünkbe jutott, hogy készíteni kellene hozzá valamit, amire rákenhetjük. (Mellesleg Anyu épp mostanában mesélte, hogy először evett zabfalatot és nagyon ízlett neki.) Innen jött az ötlet a zabpelyhes kekszre. Nosalty-n találtam is egy pompás receptet, amihez még háttértörténet is van. Nagyon egyszerű elkészíteni, gyors, tojás mentes (bár nálunk senki sem érzékeny rá) és FINOOOM! 

Én tettem bele aprított étcsokit is, de el tudom képzelni gyümölcsökkel is. Mondjuk egy kis almával és fahéjjal... Egyedül annyit fogok rajta változtatni, hogy kicsivel kevesebb cukrot teszek bele.

Ez a süti biztosan bekerül a fegyvertáramba... :) És a lekvár is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése